- w polu wyszukiwania wpisz szukaną frazę, następnie naciśnij przycisk "szukaj" lub klawisz enter
- w polu wyszukiwania możesz wpisać:
imię i nazwisko lub samo nazwisko autora
albo
tytuł książki
albo
sygnaturę książki
albo
imię i nazwisko lub samo nazwisko lektora
albo
słowo kluczowe
- w polu wyszukiwania wpisz nazwisko autora, następnie naciśnij przycisk "szukaj" albo klawisz enter
- kliknij link z nazwiskiem autora, by wyświetlić listę książek jego autorstwa
- w polu wyszukiwania wpisz tytuł książki, następnie naciśnij przycisk "szukaj" albo enter
- naciśnij przycisk "więcej", aby wyświetlić szczegółowy opis pozycji
- w polu wyszukiwania wpisz sygnaturę książki, następnie naciśnij przycisk "szukaj" albo enter
- naciśnij przycisk "więcej", aby wyświetlić szczegółowy opis pozycji
- w polu wyszukiwania wpisz nazwisko lektora, następnie naciśnij przycisk "szukaj" albo enter
- kliknij link z nazwiskiem lektora, aby wyświetlić listę czytanych przez niego książek
- w polu wyszukiwania wpisz szukane słowo, następnie naciśnij przycisk "szukaj" albo enter
Wyszukiwarka przeszukuje także opisy książek pod kątem wpisanej frazy.
- przejdź do "Data dodania od dnia ..."
- za pomocą strzałek góra/dół z klawiatury wybierz początkową datę
wyszukiwania w formacie dzień miesiąc rok
- przejdź do "do dnia ..."
- za pomocą strzałek góra/dół z klawiatury wybierz końcową datę wyszukiwania w formacie dzień miesiąc rok
- naciśnij przycisk "szukaj" albo enter
Domyślnie w polu tekstowym "Data dodania od dnia ..." wpisana jest data dodania najstarszej pozycji, a w polu "do dnia ..." data dodania najnowszej pozycji.
Wielkość liter nie ma znaczenia przy wyszukiwaniu.
Możliwe jest wyszukiwanie po wpisaniu fragmentu danego słowa.
Wyniki wyszukiwania prezentowane są po 10 elementów na stronę.
Pomoc
Aby wyświetlić autorów, których nazwiska rozpoczynają się na określoną literę, wybierz tą literę poniżej.
Aby wyświetlić lektorów, których nazwiska rozpoczynają się na określoną literę, wybierz tą literę poniżej.
Nazwa określnika | Ilość książek | ... |
---|---|---|
bajki | 42 | Pokaż |
baśnie | 75 | Pokaż |
biografia | 358 | Pokaż |
dokument | 21 | Pokaż |
dramat | 68 | Pokaż |
homilie | 1 | Pokaż |
inne | 1 | Pokaż |
legendy | 17 | Pokaż |
listy | 15 | Pokaż |
mity | 1 | Pokaż |
monografia | 169 | Pokaż |
muzyka | 0 | Pokaż |
opowiadania | 509 | Pokaż |
pamiętnik | 76 | Pokaż |
podręcznik | 47 | Pokaż |
poemat | 16 | Pokaż |
poezja | 145 | Pokaż |
popularno-naukowa | 470 | Pokaż |
poradnik | 232 | Pokaż |
przewodnik | 11 | Pokaż |
publicystyka | 308 | Pokaż |
reportaż | 482 | Pokaż |
rozważania | 141 | Pokaż |
słuchowisko | 86 | Pokaż |
szkic | 238 | Pokaż |
wspomnienia | 775 | Pokaż |
życiorysy | 0 | Pokaż |
powieść | 5870 | Pokaż |
antologia | 8 | Pokaż |
Biblia | 5 | Pokaż |
wywiad | 11 | Pokaż |
nauki społeczne | 22 | Pokaż |
przepisy kulinarne | 23 | Pokaż |
esej | 6 | Pokaż |
Sygnatura | Autorzy | Tytuł | ... |
---|---|---|---|
23206 | Dumanowski Jarosław, Kasprzyk-Chevriaux Magdalena | Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej | |
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. dla wszystkich publicystyka, wywiad historia, kuchnia, Polska, kulinaria, Nagrana przez LARIX w roku 2022 i wprowadzona do katalogu 24 kwietnia 2023 Czytana przez Furczyk Bożena Wydana drukiem przez Czarne-Wołowiec w roku 2019 Ilość odcinków: 21 Każdy odcinek o długości: rozdział Rozmiar: 220 MB |